(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті подано результати аналізу психолого-педагогічної літератури з проблеми формування готовності майбутніх фахівців галузі «Фізична культура і спорт» у ЗВО до професійної діяльності, розкрити основні поняття готовності, які розглядаються сучасною психолого-педагогічною наукою, згруповані професійні вміння майбутніх фахівців галузі «Фізичної культури і спорту» (гностичні –знання та усвідомлення, які допомагають людині ефективно розвивати свої фізичні якості, застосовувати методи тренування та вести здоровий спосіб життя; проектувальні –здатність планувати, розробляти та організовувати фізкультурно-оздоровчу діяльність з урахуванням індивідуальних можливостей, цілей і сучасних методик тренування; конструктивні – ефективно організовувати фізичну діяльність, покращувати її якість і досягати оптимальних результатів у навчально-тренувальному процесі; комунікативні – здатність ефективно взаємодіяти з учасниками спортивного процесу, мотивувати їх, передавати знання і коригувати їхню діяльність для досягнення кращих результатів; організаторські –здатність ефективно планувати, координувати та керувати фізкультурно-спортивною діяльністю, забезпечуючи її якісне проведення та досягнення поставлених цілей; оцінювальні – здатність аналізувати, контролювати та коригувати рівень фізичної підготовленості, технічної майстерності та загального стану спортсменів або учасників фізкультурних занять. Виявлена сутність та специфіка готовності майбутніх фахівців до професійної діяльності, визначено структуру готовності до професійної діяльності, виокремлено два основні підходи до визначення змісту поняття «готовність до діяльності» – функціональний та особистісний.