(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті розглянуто передовий досвід Сполучених Штатів Америки у застосуванні адаптивного спорту як інструменту реабілітації та соціалізації ветеранів із фізичними травмами. Заняття адаптивними видами спорту відіграють важливу роль у процесі реабілітації військовослужбовців, допомагаючи їм відновлювати здоров’я, ставити нові цілі та підтримувати зв’язок зі спортивною спільнотою. Змагання, командна взаємодія та цілеспрямованість мотивують солдатів рухатися вперед і досягати успіху. Участь в армійських адаптивних видах спорту дає можливість відновленим військовим знову відчути командний дух і випробувати свої сили в конкурентному середовищі. Роль військових організацій і державних програм у підтримці адаптивного спорту для ветеранів є надзвичайно важливою для забезпечення доступу до цих можливостей. У США існує кілька ключових ініціатив, спрямованих на підтримку ветеранів через адаптивний спорт. Серед них: Проект «Поранений воїн» (Wounded Warrior Project – WWP); Ігри нескорених (Invictus Games); Програма адаптивного спорту Міністерства у справах ветеранів США (VA Adaptive Sports Program); Військові ігри (Warrior Games); Паралімпійська військова програма (The Paralympic Military Program); Національні ігри ветеранів на кріслах колісних (The National Veterans Wheelchair Games) та інші. Ініціативи та програми для ветеранів через адаптивний спорт у США мають великий вплив на їхню реабілітацію та соціалізацію. Вони не лише сприяють фізичному відновленню, але й забезпечують психологічну підтримку, соціальні зв’язки та мотивацію для продовження активного життя після травм. Ці програми часто фінансуються як державними установами, так і через благодійні організації та корпоративних партнерів, що дозволяє ветеранам мати доступ до необхідних ресурсів і можливостей для реабілітації. Ці програми відіграють важливу роль у реабілітації та соціалізації поранених військовослужбовців та ветеранів, використовуючи адаптивний спорт як ключовий елемент у процесі відновлення та інтеграції в суспільство.