(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглянуто предметно-методичну компетентність як ключову складову професійного становлення майбутнього вчителя фізичної культури в умовах реалізації компетентнісного підходу в освіті. Мета статті – визначити і теоретично обґрунтувати ефективні педагогічні умови формування предметно-методичної компетентності в майбутніх учителів фізичної культури в контексті сучасних освітніх трансформацій і вимог Нової української школи. Виділено педагогічні умови ефективного формування зазначеної компетентності, зокрема: інтеграцію теоретичної і практичної підготовки, використання цифрових технологій, розвиток soft skills, мотиваційно-ціннісну орієнтацію, створення особистісно орієнтованого освітнього середовища. Обґрунтовано необхідність посилення практико-орієнтованого підходу та розробки методичних засобів, що сприятимуть адаптації студентів до реальної професійної діяльності. Представлені положення можуть слугувати теоретичним і методичним підґрунтям для удосконалення освітніх програм підготовки вчителів фізичної культури. У результаті проведеного теоретичного аналізу встановлено, що ефективне формування предметно-методичної компетентності у майбутніх учителів фізичної культури потребує цілеспрямованого педагогічного супроводу та створення відповідного освітнього середовища. Визначено сукупність педагогічних умов, реалізація яких забезпечує якісну підготовку майбутнього вчителя до професійної діяльності в умовах оновленого змісту предмета «Фізична культура» та реформ освітньої галузі: інтеграція теоретичної та практичної підготовки;– мотиваційно-ціннісна орієнтація освітнього процесу; розвиток soft skills як підтримки предметно-методичної компетентності; створення особистісно орієнтованого навчального середовища.