(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У сучасному суспільстві спостерігається зростання потреби в підвищенні здоров’я жінок зрілого віку, зокрема через оптимальні фізичні навантаження та зміни у способі життя. Низький рівень рухової активності, емоційне виснаження та вікові фізіологічні зміни вимагають пошуку ефективних форм оздоровлення. Заняття ментальним фітнесом зберігають популярність у цілому світі і входять у топ світових програм. Ментальний фітнес, зокрема йога, стає одним із провідних напрямів, що поєднує фізичну активність із психоемоційною гармонізацією. У статті розкрито вплив занять ментальним фітнесом, зокрема хатха-йогою, на фізичний стан жінок зрілого віку. В дослідженні брали участь жінки 32–45 років в кількості 15 осіб (експеримент); 33 особи (опитування), які відвідували заняття з йоги не менше року та 13 фітнес-тренерів. Використано методи: аналіз фахової літератури, соціологічні, антропометричні, функціональні, педагогічні, математичної статистики. Базою дослідження стали фітнес-студії м. Івано-Франківська. Дослідження проводилося у формі педагогічного експерименту, в межах якого протягом трьох місяців реалізовувалась авторська програма занять з йоги. Зафіксовано позитивну динаміку силової витривалості (планка – +76,5%), гнучкості хребта (+58,7%), координаційних здібностей (тест Фламінго – +42%). Підвищились функціональні показники: проба Штанге +26,95%, Генчі +29,32%, нормалізувався склад тіла. Отримані результати підтверджують позитивний вплив ментального фітнесу на фізичний стан жінок даної вікової категорії.