(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Важливість вивчення комплексної оцінки здоров’я здобувачів-спортсменів обумовлена сучасними проблемами у галузі фізичного виховання та охорони здоров’я. В умовах інтенсивного навчального навантаження, стресів та нерегулярної рухової активності, проблема підтримання здоров’я здобувачів є дуже актуальною. Спорт, як важлива складова фізичної культури, може значно поліпшити функціональний стан людини, підвищити фізичну підготовленість і зміцнити імунну систему. Проте, для оцінки реального впливу фізичних навантажень на здоров’я людини, необхідна комплексна діагностика, яка передбачає психофізичні, фізіологічні та соціальні аспекти. Оцінка фізичного стану здобувачів закладів вищої освіти, які активно займаються спортом, дозволяє не тільки оцінити рівень їхньої фізичної підготовленості, а й визначити вплив різних видів спортивної діяльності на загальний стан здоров’я. Оскільки традиційні методи оцінки здоров’я не завжди можуть відобразити повну картину, розробка нових, комплексних підходів є необхідною для науково обґрунтованого моніторингу стану здоров’я здобувачів. Таким чином, оцінка фізичного стану здобувачів, які займаються різними видами спорту, допомагає визначити найбільш ефективні види рухової активності для підтримки здоров’я.