(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
На сьогоднішній день навчання гри у волейбол характеризується різноманіттям програмного матеріалу й широти застосовуваних вправ. Актуальність теми полягає в тому, що подача є одним із головних і найвидовищних прийомів для здобуття перемоги у грі у волейбол. Вивчення науково-методичної літератури доводить про недостатнє застосування різних фізичних вправ для підвищення результативності планеруючої подачі, подачі в стрибку, в тренувальному процесі юних волейболістів. Наша робота пов’язана з дослідженнями в цьому напрямку, що і визначає її актуальність. Для практичного обґрунтування ефективності застосування спеціальних вправ для навчання техніки подачі у команді юних волейболісток у навчально-тренувальному процесі волейбольної команди нами був проведений педагогічний експеримент. Експеримент проводився з листопада по грудень 2024 року на базі ОДЮСШ м. Луцька. В експерименті взяли участь 30 юних волейболісток із навчально-тренувальної групи четвертого року навчання віком 12 – 13 років. У результаті цієї роботи були виявленні рівні сформованості основних навичок подачі у волейболі. Тривалість одного заняття в групах складає 2 академічні години, 4 рази на тиждень. Систематично (не менш як 2 рази на рік) здійснювався лікарський контроль, після якого всі гравці були допущені до тренувального процесу та змагань. Отже, можемо зробити висновок, що показники фізичної підготовленості в обох групах дівчат значно підвищилися. А саме у дівчат 1 експериментальної групи збільшились показники стрибка вгору, це обумовлено багаторазовим виконанням вправ на стрибучість, які були використанні в процесі тренування для покращення техніки силової подачі. У 2 експериментальної групи перевищують силові показники, кистьова динамометрія і кидки набивного м’яча – це також результат даних спеціальних вправ які були проведені у навчально-тренувальному процесі техніки планеруючої подачі. «Човниковий» біг в обох групах, які входили до педагогічного експерименту суттєво не відрізняється, так як в обох командах на тренуванні в однаковому обсязі проводились вправи для швидкості та витривалості.