(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Хронічний стрес є одним з основних факторів, що впливають на функціонування нервової системи та здатність приймати рішення. Тривале напруження призводить до надмірної активації гіпоталамо-гіпофізарно-наднирникової осі, в результаті чого підвищується рівень кортизолу. Високий рівень негативного гормону впливає на ключову структуру мозку, відповідальну за пам’ять і концентрацію, що може призвести до труднощів в обробці інформації та обмеження здатності до навчання. Однак хронічний стрес впливає на префронтальну кору головного мозку, яка відповідає за емоційний контроль і процеси прийняття рішень. Люди, які піддаються тривалому стресу, схильні приймати імпульсивні рішення, часто засновані на емоціях. Дослідження показують, що хронічний стрес зменшує об’єм префронтальної кори, що ще більше погіршує здатність аналізувати ситуації. Під час стресу підвищується активність мигдалеподібного тіла, яке відповідає за тривожність та емоційні реакції. Надмірна активність цієї структури викликає підвищену чутливість до загроз, що може призвести до надмірної обережності або уникнення прийняття рішень, в результаті чого люди в стані стресу частіше відчувають вагання при прийнятті рішень, прокрастинацію і труднощі у виборі оптимальних рішень. Тривалий стрес негативно впливає на такі гормони, як дофамін і серотонін. Дефіцит цих гормонів може призвести до погіршення настрою, підвищення тривожності та зниження мотивації до дії. Знижена активність нервових тканин зменшує здатність ризикувати та оцінювати потенційні вигоди. Особливо це стосується симпатичної нервової системи, яка при хронічній активації викликає підвищену м’язову напругу, проблеми зі сном і хронічну втому. Втомлений організм менш працездатний, що негативно впливає на ефективність прийняття рішень і здатність логічно мислити. Регулярна фізична активність допомагає регулювати рівень кортизолу і збільшує вироблення ендорфінів, покращуючи настрій і когнітивні функції. Техніки релаксації, такі як медитація або тренування з усвідомленості, допомагають контролювати емоції і знижують надмірну реактивність мигдалеподібного тіла. Продуктивність мозку залежить від багатьох факторів. Набагато краще, якщо ми забезпечимо його відповідними поживними речовинами, які підтримують його роботу і захищають від дегенеративних змін. Однак відповідна дієта, багата на магній, омега-3 кислоти і антиоксиданти, підтримує функціонування нервової системи і покращує здатність до концентрації.