(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Збереження та зміцнення здоров’я дітей та підлітків, формування в них навичок здорового способу життя є головним завданням держави та системи освіти. Одним із складових здорового способу життя для школярів є оптимальний рівень рухової активності. Сучасний навчальний процес у закладах освіти часто призводить до погіршення здоров’я дітей та підлітків. Перехід дітей різного віку на технології дистанційного навчання, на думку фахівців, може викликати несприятливі зміни функціонального стану через низький руховий компонент та значне психічне напруження. Така ситуація вимагає вдосконалення раціональної організації рухової діяльності дітей та підлітків при дистанційному навчанні. Мета нашого дослідження розробити концептуальні механізми що впливають на рівень рухової активності школярів у процесі онлайн навчання. Методи дослідження – аналіз та узагальнення літературних джерел, анкетування, порівняльний аналіз, узагальнення. У нашому дослідженні використовували метод анкетування за допомогою якого визначили у контексті онлайн навчання основні концептуальні механізми що впливають на рівень рухової активності дітей та підлітків, це організаційний, психологічний, соціальний та технологічний. Результати досліджень: Рівень рухової активності школярів у процесі онлайн навчання є недостатнім, що створює ризики для їхнього фізичного та психічного здоров’я. Анкетування виявило ключові проблеми, серед яких відсутність мотивації, недостатня інтеграція фізичних вправ у навчальному процесі та низька обізнаність про можливості цифрових платформ для тренувань. Для підвищення рухової активності дітей та молоді рекомендується: розробити програми активних перерв, які можна інтегрувати у розклад онлайн занять; підвищити обізнаність учнів і батьків про користь фізичної активності; стимулювати використання мобільних додатків для фізичних вправ через заохочення та інтерактивні челенджі ;інтегрувати елементи руху в навчальний процес, наприклад, через ігрові форми занять.