(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
З метою динамічного порівняння окружності грудної клітки залежно від виду спорту з наступною побудовою моделі прогнозування спортивної придатності досліджено 215 студентів закладів вищої освіти Буковини. де первинне дослідження виконано в 2021 році та повторне дослідження цих самих студентів через рік (2022 рік). Основну групу становлять 175 студентів факультету фізичної культури, спорту та реабілітації Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та контрольну становлять 40 студентів Буковинського державного медичного університету. Вік досліджуваних склав 17,45±1,15 років. Серед студентів основної групи грали у футбол – 46, з них 25 юнаків та 21 дівчина, у гандбол 44 студента, з них 24 юнаків та 20 дівчат, у волейбол теж 44 студента, з них 24 юнаків та 20 дівчат, у баскетбол 41 студент, з них 22 юнаки та 19 дівчат. Досліджуваним студентам визначали окружність грудної клітки при вдиху, видиху та в стані спокою. Для порівняння показників респондентів під час першого вимірювання та повторного через рік було проведено парний t-тест (t-тест парних вибірок). У результаті проведених досліджень, що за порівнянням окружності грудної клітки під час вдиху, видиху та затримки дихання за первинним дослідженням встановлено, що окружність грудної клітки досліджуваних студентів має найбільшу статистичну відмінність у студентів, які відвідували секції з гандболу, на відмінну від інших груп. Також, за порівнянням в динаміці параметрів окружності грудної клітки під час вдиху, видиху та під час затримки дихання встановлено, що найбільша статистична відмінність параметрів під час затримки дихання. За порівнянням параметрів окружності грудної під час вдиху, видиху та затримки дихання встановлена статистична відмінність між юнаками та дівчатами. Отже, виведено моделі для прогнозування окружності грудної клітки, під час вдиху: Chb = β + 0,58*w – 0,206*h, під час видиху: Che = β + 0,588*w, під час затримки дихання: Chbl = β + 0,644*w, де значимими предикторами для окружності грудної клітки під час вдиху є ріст, вага та стать, для окружностей грудної клітки під час видиху та під час затримки дихання значимими предикторами є вага та стать.