(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Сучасний світ характеризується суттєвими перетвореннями, які впливають на різні соціальні інститути, серед яких одним із найпотужніших виступає сфера фізичної культури і спорту. Протягом багатьох століть фізична культура і спорт функціонально пристосовується до потреб та запитів суспільства, її структури, яка постійно змінюється. Виникнення фізичної культури починається с того моменту коли наші пращури заради свого існування у боротьбі з силами природи, почали використовувати фізичні вправи. Метою дослідження є охарактеризувати зміст теорії трудової діяльності стосовно виникнення фізичної культури. Для досягнення мети дослідження було використано комплекс взаємопов’язаних методів дослідження, а саме: аналіз, синтез та узагальнення наукової інформації з проблеми дослідження, навчально-методичної літератури та Інтернет-джерел. Фізична культура, як і культура в цілому, є результатом суспільно-історичної практики людей. В процесі праці люди, впливаючи на оточуючу їх природу, в той же час змінюють і свою власну природу, розвиваючи при цьому свої фізичні і духовні сили. Результати дослідження довели, що теорія трудової діяльності, базується на припущенні, що фізичні навички людини формувалися під впливом необхідності виконання трудових завдань для виживання та продуктивної праці. У теорії трудової діяльності Г.В. Плеханова та М.І. Пономарьова стосовно виникнення фізичної культури виокремлюють об’єктивний та суб’єктивний фактори. До об’єктивного фактору відноситься те, що в процесі трудової діяльності людина постійно вимушена була розвивати свої навички. До суб’єктивного чиннику відноситься свідомість людини, яка формувала вправи для підготовки до трудової діяльності, встановлюючи зв’язок між попередньою підготовкою і результатами полювання, а також організовувала передачу досвіду отриманих навичок. Результати дослідження свідчать, що теорія трудової діяльності дає логічне пояснення виникненню фізичної культури. Вона підкреслює, що фізичний розвиток людини був безпосередньо пов’язаний із трудовими процесами, що вимагали сили, витривалості та координації.