(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Сучасний гандбол вимагає від спортсменів високого рівня фізичної підготовленості, що включає вибухову силу, швидкість, спритність та швидкість реакції. Одним із ключових завдань тренувального процесу є розвиток цих характеристик із застосуванням науково обґрунтованих методик. Традиційні програми тренувань не завжди дозволяють забезпечити комплексний розвиток фізичних якостей, що є критично важливим для успішної змагальної діяльності гандболістів. Дослідження спрямоване на оцінку ефективності експериментальної програми, яка поєднує пліометричні вправи, SAQ-тренування (Speed, Agility, Quickness) та когнітивні методики, спрямовані на покращення швидкості реакції. Мета дослідження – оцінити ефективність експериментальної програми тренувань для гандболісток. Об’єкт дослідження – фізична підготовленість гандболістів у процесі застосування спеціалізованих методик тренування. Предмет дослідження – вплив експериментальної тренувальної програми на показники швидкості, спритності, вибухової сили та швидкості реакції у гандболісток високої кваліфікації. Для досягнення поставлених цілей використано комплекс методів дослідження, що включають емпіричні, теоретичні та статистичні підходи. В дослідженні взяли участь гандболісти, розподілені на експериментальну та контрольну групи. Тривалість тренувального циклу – 8 тижнів. ЕГ виконувала спеціалізовану програму з акцентом на розвиток вибухової сили, спритності та швидкості реакції. КГ тренувалася за стандартною методикою. Вибухова сила у ЕГ зросла на 12,7% (p < 0.001), тоді як у КГ – лише на 4,6%. Час стартового спринту (10–15 м) скоротився у ЕГ на 10,6% (p < 0.001), що у 5 разів перевищує покращення у КГ (2,1%). Спритність за T-test покращилася у ЕГ на 10,8% (p < 0.001) проти 2,9% у КГ. Швидкість реакції підвищилася у ЕГ на 30% (p < 0.001), що в 5 разів більше, ніж у КГ (5,7%). Всі розраховані значення Cohen’s d > 0,8, що вказує на великий ефект впливу програми. Запропонована програма є ефективним інструментом для розвитку ключових фізичних якостей у гандболістів та має потенціал для широкого застосування у професійному спорті. Експериментальна програма забезпечила суттєве покращення всіх фізичних якостей, критично важливих для гандболістів. Найбільший приріст зафіксовано у вибуховій силі та швидкості реакції, що вказує на ефективність поєднання пліометричних тренувань із когнітивними завданнями. Отримані результати мають високу практичну значущість, оскільки запропонована методика може бути впроваджена у тренувальні програми гандболістів різного рівня підготовки.