(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті проаналізовано здоров’язберігаючі технології як складової професійної підготовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту. Метою статті є теоретичне обґрунтування значущості інтеграції здоров’язберігаючих технологій у процес професійної підготовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту. Основний акцент зроблено на визначенні пріоритетних напрямів, методів і засобів їх удосконалення, які сприятимуть підвищенню результативності професійної діяльності та збереженню психофізичного здоров’я фахівців у сучасних освітніх і професійних умовах. Методи дослідження ґрунтуються на комплексному підході, що включають: опрацювання сучасних досліджень і наукових публікацій з питань здоров’язберігаючих технологій у професійній підготовці фахівців фізичної культури і спорту; систематизація отриманих даних на основі аналізу наукових і методичних джерел, формулювання висновків і рекомендацій щодо вдосконалення процесу професійної підготовки; порівняльний аналіз для виявлення тенденцій, особливостей та кращих практик використання здоров’язберігаючих технологій у професійній освіті. Зазначено, що включення здоров’язберігаючих технологій у професійну підготовку майбутніх фахівців фізичної культури і спорту сприяє не лише їхній особистій професійній реалізації, а й позитивно впливає на суспільство загалом. Вказано, що це ґрунтується на комплексному поєднанні медико-біологічних, психолого-педагогічних, соціально-культурних та технологічних підходах. Автори розкривають сутність зазначених підходів. Проаналізовано основні законодавчі документи. Вказано, що освоєння здоров’язберігаючих технологій формує у майбутніх спеціалістів широкий спектр компетенцій, що включає здатність аналізувати стан здоров’я, застосовувати профілактичні заходи, адаптувати тренувальні та освітні програми з урахуванням індивідуальних особливостей людей, а також створювати безпечне та сприятливе середовище для фізичного розвитку.