(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Сучасна легка атлетика є однією з найбільш розвинутих спортивних дисциплін, що інтегрує досягнення різних наукових напрямів для підвищення ефективності тренувального процесу, профілактики травм та вдосконалення методів відновлення спортсменів. У сучасних умовах особливого значення набуває використання технологічних інновацій, штучного інтелекту та цифрових методів аналізу для оптимізації спортивної підготовки. Водночас залишається необхідність комплексного огляду актуальних наукових тенденцій та визначення перспективних напрямів досліджень у легкій атлетиці. Метою даного дослідження є визначення ключових напрямків досліджень у легкій атлетиці та їх систематизація. Для досягнення цієї мети було проведено аналіз науково-методичної літератури, що охоплює основні тенденції досліджень у легкій атлетиці за останні роки. Було визначено шість основних напрямів наукових досліджень: міждисциплінарний підхід у спортивній науці, технологічні інновації, профілактика травматизму, спортивна підготовка, відновлення та харчування, а також перспективи розвитку досліджень. Результати дослідження показали, що сучасна спортивна наука активно впроваджує новітні технології, зокрема штучний інтелект, біомеханічний аналіз та сенсорні пристрої, що дозволяють персоналізувати тренувальні програми та підвищити ефективність підготовки спортсменів. Особливо важливими є дослідження у сфері профілактики травматизму, які сприяють розробці індивідуалізованих програм реабілітації та оптимізації тренувального процесу. Крім того, актуальними залишаються питання генетичних досліджень, що можуть стати основою для нових підходів до відбору та підготовки спортсменів. Проведений аналіз дозволяє окреслити основні тенденції та перспективи розвитку спортивної науки в контексті легкої атлетики.