(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Травми колінного суглоба є однією з найбільш поширених проблем серед військових, що зумовлено високим рівнем фізичних навантажень, специфікою бойової підготовки та умовами служби. Артроскопічне лікування таких травм є сучасним і широко використовуваним методом, який забезпечує мінімальну інвазивність та сприяє швидкому відновленню функції суглоба. Мета дослідження: визначити ефективність фізичної терапії військових після артроскопічного лікування травм колінного суглоба. Методи дослідження. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури; емпіричного рівня (гоніометрія і антропометрія); методи математичної статистики. Особливістю лікування травм колінного суглоба у військових є необхідність швидкого відновлення функції суглоба для забезпечення можливості виконання професійних завдань. Сучасні методи лікування, такі як артроскопія, дозволяють ефективно усувати наслідки травм з мінімальним хірургічним втручанням. Порівняння результатів реабілітаційних заходів після артроскопії колінного суглоба в обох групах підтвердило ефективність розробленої програми фізичної терапії. Протягом реабілітації в експериментальній групі спостерігалися помітні покращення в показниках обсягу рухів колінного суглоба порівняно з контрольною групою за напрямком згинання і розгинання. Наприкінці дослідження були виявлені статистично значущі відмінності між основною і контрольною групами. Згинання в колінному суглобі у пацієнтів основної групи було достовірно більшим на 25,74 градусів (р<0,001), а показники розгинання – на 14,30 градусів (р<0,001) порівняно з контрольною групою. Отримані результати показують істотні відмінності в амплітуді рухів в колінному суглобі та обводах сегментів нижньої кінцівки між основною та контрольною групами, що свідчить про ефективність запропонованої програми. Результати дослідження демонструють важливість застосування спеціалізованих програм фізичної терапії для досягнення оптимальних результатів в процесі відновлення військовослужбовців після артроскопічних операцій.