(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті наведено результати оцінки ефективності типової програми побудови тренувального процесу веслувальників-академістів вищої кваліфікації (чоловіча збірна команда України) у підготовчому періоді річного макроциклу для етапу максимальної реалізації індивідуальних можливостей. Для реалізації мети дослідження було вивчено особливості змін показників загальної та спеціальної фізичної підготовленості спортсменів, які спеціалізуються у веслуванні академічному на початку та наприкінці періоду підготовки за допомогою традиційних методів, комп’ютерної програми експрес-оцінки загальної фізичної підготовленості «ШВСМ» та веслувального тренажеру «Concept-2». З метою найбільш об’єктивної оцінки результатів дослідження нами також було розроблено модельні характеристики загальної фізичної підготовленості спортсменів вищої кваліфікації, які спеціалізуються у веслуванні академічному. Результаті дослідження дозволили констатувати у цілому позитивний вплив типової програми організації тренувального процесу на основні показники поточного рівня загальної та спеціальної фізичної підготовленості: к завершенню підготовчого періоду спостерігалося достовірне підвищення аеробних можливостей обстежених спортсменів, загальної та швидкісної витривалості, сили м’язів стегна, середнього темпу веслування на дистанції 2000 м та 6000 м. Разом з цим зміни інших показників загальної та спеціальної фізичної підготовленості мали лише тенденцію до покращення. Крім цього, к завершенню підготовчого періоду у обстежених веслувальників-академістів реєструвалося збереження значних відхилень показників загальної фізичної підготовленості від модельних характеристик: на початку підготовчого періоду величини цих відхилень складали 14% для відносних величин максимального споживання кисню, 20% - для відносних величин РWС170 та рівня швидкісної витривалості, 29%-32% для рівнів швидкісно-силової та загальної витривалості, 25% - для рівня загальної фізичної підготовленості, а к завершенню цього періоду зменшення вказаних величин було незначним (від 3 до 5%). Таким чином, результати проведеного дослідження свідчать про недостатню ефективність типової програми побудови тренувального процесу для веслувальників-академістів вищої кваліфікації у підготовчому періоді річного макроциклу та про необхідність її суттєвого вдосконалення з врахуванням основних вимог сучасного рівня розвитку веслування академічного у світі та останніх досягнень IT-технологій.