(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У роботі теоретично обґрунтовано влив ДЮСШ на психологічну підготовку юних баскетболістів, зазначено основні завдання психологічної підготовки юних баскетболістів: розвиток мотивації до занять спортом (баскетболом); формування внутрішнього бажання вдосконалювати навички; підтримка інтересу до тренувального процесу; стимулювання досягнення особистих і командних цілей. Виокремлено, що ДЮСШ спроможні виховувати особистість, формувати здоровий спосіб життя, зміцнювати її здоров’я і збагачувати руховий потенціал. Навчально-тренувальна група ДЮСШ є педагогічно організованою , і це не тільки сприяє засвоєнню спортсменом позитивних ролей у соціумі(таких, як член команди), але зменшує ризик набуття негативних ролей (наркомана, злодія тощо). Ця група сприяє вихованню спортивного лідера. Психологічна підготовка баскетболістів у ДЮСШ спрямована на розвиток психічних якостей, необхідних для досягнення високих спортивних результатів. Мета такої підготовки – створення стійкої мотивації, формування впевненості у власних силах, подолання стресу та емоційної нестабільності, а також розвиток командного духу.