(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті на основі вивчення наукової літератури здійснено аналіз праць щодо фізичної підготовленості гандболістів. Зазначено проблеми оцінювання фізичної підготовленості, щодо оптимізації тренувального процесу, підвищення ефективності гри та запобігання травматизму. З’ясовано, що особливе місце в системі тренування у гандболі, належить фізичній підготовці, яка визначає можливості ефективного і раціонального виконання кожним гравцем прийомів гри в змаганнях. Висвітлено, що головна проблема оцінювання фізичної підготовленості в гандболі полягає в необхідності розробки об’єктивної, комплексної та доступної системи, яка б відповідала потребам сучасного спорту і сприяла ефективному розвитку гандболістів. З’ясовано, що для оцінки рівня фізичної підготовленості гандболістів використовують різні методики, що охоплюють як загальні, так і спеціальні аспекти підготовленості спортсменів. Застосування даних методик дозволяє тренерам виявляти сильні та слабкі сторони фізичного стану гандболістів, а також планувати індивідуальні чи групові корективи в тренувальному процесі.