(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Кривошия у дітей раннього віку є одним із найпоширеніших м’язових порушень, що потребує негайного втручання, адже своєчасна корекція цієї проблеми дозволяє запобігти деформації черепа, обмеженням рухів шийного відділу хребта, порушенням розвитку рухових навичок та асиметрії постави. Частота розповсюдженості кривошиї по відношенню до інших захворювань опорно-рухового апарату коливається в межах 5-12 % та посідає третє місце після дисплазії кульшового суглоба і клишоногості. Консервативне лікування кривошиї дітей раннього віку включає ряд заходів, спрямованих на оптимізацію м’язового тонусу, розсмоктування гематоми на грудинно-ключично-соскоподібному м’язі, нормалізацію положення голови дитини та усунення наявних ознак асиметрії. Аналіз сучасних рандомізованих досліджень, зокрема закордонних, показує, що фізична терапія є основним методом лікування кривошиї у новонароджених та дітей раннього віку. Рядом досліджень проведено оцінку ефективності пасивних і активних методів розтягування м’язів шиї, що призводило до значного покращення мобільності та вирівнювання положення голови. Провідними методами фізичної терапії у ранньому віці є пасивне розтягування м’язів, активне розтягування м’язів, розвиток активних симетричних рухів, адаптація навколишнього середовища, навчання батьків або опікунів дитини навичкам позиціонування та особливостям догляду за дитиною у повсякденному житті сім’ї . Індивідуальний підхід і якісний підбір засобів фізичної терапії є запорукою отримання гарних результатів, зведення до мінімуму можливості виникнення негативних наслідків захворювання, скорочення тривалості лікування. Регулярна оцінка прогресу терапії є необхідною для корекції підходів лікування відповідно до індивідуальних потреб пацієнта. Успішність терапії залежить від своєчасного початку лікування, грамотного підбору терапевтичних методів та активної участі батьків у процесі реабілітації.