(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Силова підготовка є одним із ключових компонентів тренувального процесу в пауерліфтингу, а пошук ефективних методик для розвитку сили та мінімізації ризику травматизації є актуальним напрямком спортивної науки. Система Ф. Хетфілда (Hatfield System) поєднує традиційні силові вправи з додатковою підтримкою рук, що дозволяє спортсменам працювати з більшими вагами та підвищувати загальну силу. Попри поширене застосування цієї методики у силових видах спорту, її наукове обґрунтування та ефективність у підготовці пауерліфтерів залишаються недостатньо дослідженими. У дослідженні було проведено порівняльний аналіз ефективності системи Хетфілда та хвилеподібної періодизації у розвитку силових показників пауерліфтерів. Учасники були розділені на дві групи: одна тренувалася за системою Хетфілда, інша – за методикою щотижневої хвилеподібної періодизації. Тренувальні програми тривали шість тижнів і включали однаковий загальний обсяг навантаження. Результати показали, що обидві методики сприяють значному приросту сили в основних вправах пауерліфтингу (присідання, жим лежачи, станова тяга). Водночас суттєвих змін в антропометричних показниках не виявлено, що підтверджує їх ефективність у видах спорту, де необхідно нарощувати силу без збільшення маси тіла. Система Хетфілда виявилася більш структурованою, тоді як хвилеподібна періодизація сприяла варіативності навантаження. Незважаючи на позитивні результати, дослідження має певні обмеження, які необхідно враховувати, а саме тривалість експерименту (6 тижнів) – для більш точного оцінювання довготривалих ефектів необхідні дослідження з більшою тривалістю; невелика вибірка (n=22) – для більш узагальнених висновків необхідні дослідження на більшій кількості учасників. Практичні рекомендації включають можливість адаптації обох методик залежно від індивідуальних потреб спортсменів. Перспективи подальших досліджень охоплюють вивчення довгострокових ефектів системи Хетфілда та її впливу на профілактику травматизму та біомеханічні особливості виконання силових вправ.