(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стаття присвячена дослідженню особливостей комунікації вчителя фізичної культури в умовах Нової української школи (НУШ). Розглядаються ключові аспекти педагогічного партнерства між учителем та учнями, аналізуються ефективні методи та прийоми комунікації, спрямовані на створення позитивного та мотивуючого навчального середовища. Визначено основні принципи ефективної взаємодії, серед яких діалогічний підхід, мотиваційна підтримка, зворотний зв’язок та врахування індивідуальних особливостей учнів. Особлива увага приділяється ролі комунікації у формуванні в учнів цінностей здорового способу життя, розвитку їхніх фізичних здібностей та емоційного інтелекту. Окреслено сучасні методи комунікації, що сприяють формуванню позитивного мікроклімату на уроках фізичної культури, розвитку соціального навичок та залученню школярів до активного способу життя. Розглянуто основні принципи ефективного спілкування, зокрема діалогічний підхід, емпатію, мотиваційну підтримку та використання зворотного зв’язку. Акцентовано увагу на використанні цифрових технологій для підвищення ефективності навчального процесу та створення умов для комфортної роботи. Важливим аспектом є також використання сучасних технологій у комунікації з учнями, наприклад, соціальних мереж та онлайн-платформ. Визначено вплив якісної комунікації на формування позитивного мікроклімату, залученість учнів до заняття фізичною культурою. Доводимо, що в умовах НУШ учитель фізичної культури має відігравати роль не лише тренера, але й наставника, який сприяє розвитку особистості учня.