(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Футбол є одним із найпопулярніших видів спорту у світі, але водночас він характеризується високим рівнем травматизму. Значні фізичні навантаження, швидкісні ривки, зміни напрямку руху та контактна боротьба значно підвищують ризик отримання серйозних ушкоджень. З метою зниження травматизму та покращення фізичної підготовки гравців була розроблена програма FIFA 11+, яка є комплексним підходом до профілактики травм. Стаття аналізує структуру та ефективність FIFA 11+, її вплив на різні групи футболістів, зокрема професіоналів, аматорів, юніорів та жінок. Окрему увагу приділено проблемі специфічних футбольних травм, що часто трапляються серед гравців: розрив передньої хрестоподібної зв’язки (ACL), пошкодження м’язів задньої поверхні стегна, травми гомілковостопного суглоба та пахової області. Аналіз наукових досліджень засвідчив, що використання FIFA 11+ дозволяє знизити ризик травм на 30-50%. Програма виявилася особливо ефективною для юнацького та жіночого футболу, де ризик серйозних ушкоджень є підвищеним. Також розглянуто особливості впровадження програми у різних футбольних командах, від дитячо-юнацьких академій до національних збірних. Виявлено проблемні аспекти, що потребують подальших досліджень, серед яких адаптація програми для різних вікових груп, довготривалий вплив на стан опорно-рухового апарату футболістів та порівняння FIFA 11+ з іншими методиками профілактики травм. Запропоновано рекомендації щодо оптимального використання FIFA 11+, зокрема регулярне виконання вправ, навчання тренерів та мотивація гравців. Стаття підкреслює важливість системного впровадження цієї програми для збереження здоров’я футболістів та підвищення їхньої спортивної продуктивності.