(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Асистивні засоби пересування відіграють ключову роль у покращенні мобільності та якості життя осіб з інвалідністю забезпечуючи незалежність, комфорт та якість життя. У статті висвітлено важливість допоміжних засобів пересування у фізичній реабілітації, проаналізовано роль асистивних пристроїв у процесі реабілітації, їхній вплив на соціальну інтеграцію осіб з інвалідністю та підвищення рівня їхньої автономності. Наведено їх значення, види та потребу в сьогоденні. Розглянуто класифікацію допоміжних засобів пересування. Запропоновано способи підбору допоміжного засобу під параметри та потреби особи. Визначено роль навчання для правильного способу переміщування за допомогою підібраного засобу. Особливу увагу приділено критеріям вибору відповідного засобу залежно від потреб користувача, його фізичних можливостей та рівня активності. Проаналізовано доступність асистивних технологій в Україні та наведено рішення по підвищенню якості послуг із фізичної реабілітації, покращення доступу до доміжних засобів. Особливу увагу приділено правильному підбору допоміжного засобу, необхідності навчання та супроводу в подальшому користуванні допоміжним засобом. Визначено ключові фактори для покращення якості життя людей з травмами нижніх кінцівок вдома та у суспільстві. Розглянуто перспективи держави у здійсненні заходів доступу до якісних асистивних технологій, для кожного, хто потребує, їхнього фінансування та державної підтримки. У статті наведено основні етапи в фізичній реабілітації для отримання допоміжного засобу особою відповідно до його потреб та призначення, описано мету та завдання, основні вимоги до підбору та подальшого використання, навчання і супроводу допоміжного засобу.