(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглядаються гігієнічні аспекти покращення фізичного стану за допомогою оздоровчої фізичної культури та розробки фізкультурно-оздоровчих програм. Визначено основні принципи ефективного використання фізичних навантажень для оздоровлення організму, зокрема дозування навантажень з урахуванням вікових, фізіологічних та індивідуальних особливостей. Особливу увагу приділено питанням профілактики захворювань через регулярні фізкультурно-оздоровчі заняття, а також створенню індивідуалізованих програм фізичних вправ для різних соціальних груп. Проаналізовано роль гігієнічних стандартів у розробці ефективних фізико-оздоровчих програм, які забезпечують безпеку та досягнення максимальних результатів у покращенні фізичного стану. Підкреслюється значення інтеграції фізичної активності та здорового способу життя як невід’ємної складової профілактики захворювань і зміцнення загального здоров’я населення. Для визначення мети, завдань, змісту та методики дослідження було проаналізовано класичну літературу з проблем фізичного здоров’я та його залежності від рухової активності, фізичного розвитку, фізичної підготовленості та факторів, які на них впливають. Вивчили гігієнічні аспекти покращення фізичного стану за допомогою оздоровчої фізичної культури та розробили ефективні підходим до програмування фізкультурно-оздоровчих занять з індивідуальних та вікових особливостей, що сприяють підвищенню рівня фізичного розвитку, зміцненню та зміцненню здоров’я. Також розглянуто питання визначення, оцінки та корекції фізичного стану студентської молоді, а також залежність цих показників від якості організації процесу фізичного виховання у закладах вищої освіти. Ми розробили програми фізкультурно-оздоровчих занять для студентів, враховуючи їх фізичний стан, вік та рівень тренованості. Основним призначенням цієї програми є покращення ключових показників фізичного стану, зокрема частоти серцевих скорочень, артеріального тиску, маси тіла, сили, швидкості, швидкісно-силової підготовки та загальної витривалості. Вони спрямовані на досягнення та підтримку високого рівня фізичної підготовленості та стабільного здоров’я протягом тривалого часу.