(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті досліджено вплив педагогічної майстерності на формування у студентів прагнення досягати поставлених цілей і залучення їх до активної діяльності, що визначає ефективність мотиваційного процесу. Автор розглядає стимулювання як багатокомпонентний процес, який охоплює взаємопов’язані аспекти: цілі, зміст, форми, методи та засоби педагогічної взаємодії. Враховуються психологічні, вікові та гендерні особливості студентів, їхній попередній досвід і стиль навчання. Особливий акцент зроблено на творчій співпраці у взаємодії «викладач-студент». Доведено, що зовнішні стимули є важливим фактором активізації навчальної діяльності та саморозвитку. Розглянуто організаційно-методичні підходи до формування та посилення професійного саморозвитку вчителів фізичної культури. Визначено, що саморозвиток є ключовим елементом професійного становлення, проаналізовано його структурні складові та механізми стимулювання. Обґрунтовано ефективні методичні підходи, які сприяють розвитку професійних компетентностей педагогів, зокрема через використання інноваційних освітніх технологій, самоосвіту, рефлексивну діяльність і наставництво. Окрема увага приділена організаційним аспектам удосконалення підготовки вчителів фізичної культури в умовах безперервної освіти. Проаналізовано модель активізації професійного саморозвитку, що враховує сучасні тенденції у сфері освіти та фізичного виховання. Виокремлено ефективні стратегії розвитку професійної рефлексії, самостійної навчально-пізнавальної діяльності та впровадження сучасних педагогічних технологій у професійну діяльність.