(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті висвітлюються окремі аспекти використання здоров΄язберігаючих технологій в процесі підготовки фахівців у закладах освіти. Запровадження здоров’язберігаючих технологій в освітній процес пов’язано з використанням медико-гігієнічних, фізкультурно-оздоровчих, лікувально-оздоровчих, соціально-адаптованих, екологічних здоров’язберігаючих технологій та технологій забезпечення безпеки життєдіяльності. Використання здоров’язберігаючих та здоров’яформуючих технологій у процесі навчання дозволяє здійснити комплексну оцінку умов життєдіяльності, зберегти фізичний та психічний потенціал молоді, формувати більш високий рівень стану здоров’я і навичок здорового способу життя, здійснювати моніторинг показників індивідуального розвитку, прогнозувати можливі зміни здоров’я та проводити відповідні психолого-педагогічні, корегувальні, реабілітаційні заходи, поліпшувати якість життя суб’єктів освітнього середовища. Однак такі технології не можуть бути відокремлені від загальної педагогічної системи, а навпаки, повинні зважено, ґрунтовно й раціонально використовуватись у комплексі з іншими. У освітній галузі здоров’язбереження є складовою педагогічних технологій усіх рівнів – дошкільного, середнього та вищого, покликаних сприяти формуванню освітнього простору збереження та культури здоров’я. Здоров’язбережувальні освітні технології можна розглядати і як якісну характеристику будь-якої педагогічної технології, і як сукупність принципів, прийомів, методів, які, доповнюючи педагогічні технології навчання та виховання, наповнюють їх ознаками здоров’язбереження. У цьому сенсі можна говорити про синергізм здоров’язбережувальних (медико-гігієнічних, фізкультурно-оздоровчих, соціально-психологічних, екологічних, безпеки життєдіяльності) та педагогічних технологій, що використовуються для досягнення спільної мети – формування здоров’язбережувальної компетентності шляхом набуття учнями/студентами навичок збереження та зміцнення здоров’я, дбайливого ставлення до особистого та суспільного здоров’я. Мета всіх здоров’язбережувальних освітніх технологій, що використовують у Чернівецькому національному університеті імені Ю.Федьковича, – сформувати у студентів необхідні знання, вміння та навички здорового способу життя, навчити їх використовувати такі знання у повсякденному житті. Впровадження здоров’язберігаючих технологій у навчальний процес ЗВО дозволяє здобувачам освіти успішніше адаптуватися в освітньому, суспільному та соціальному просторі, розкрити власні творчі можливості, а викладачу ефективно проводити профілактику асоціальної поведінки вихованців. Основні елементи здоров’язберігаючих освітніх технологій пов’язані з такими видами діяльності. як включення здоров’язберігаючих освітніх технологій у всі форми освітнього процесу, створення оптимальних умов для ефективного впровадження здоров’язберігаючих технологій у процес навчання, здійснення координації та управління за реалізацією впровадження технологій в освітній процес.