(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ефективності використання елементів настільного тенісу в системі фізичного виховання дітей середнього шкільного віку, зокрема в умовах інклюзивних класів. Автор аналізує роль фізичного виховання в розвитку дитини, звертаючи особливу увагу на створення рівних умов для фізичного розвитку всіх учнів, незалежно від їхніх індивідуальних особливостей. Визначено, що настільний теніс є ефективним засобом для розвитку основних фізичних якостей: координації рухів, швидкості реакції, спритності, витривалості та сили, а також сприяє вдосконаленню когнітивних функцій, таких як концентрація уваги та ментальна швидкість. У статті розглядаються сенситивні періоди розвитку дітей, зокрема 10-12 років, коли їхня фізична активність має важливий вплив на загальний розвиток. Окрім цього, особлива увага приділяється впливу фізичних вправ на соціалізацію дітей з особливими освітніми потребами, їхнє формування самостійності, впевненості у собі та розвитку соціальних навичок. Визначено важливість створення стимулюючих умов для дітей з обмеженими можливостями, що дозволяє їм інтегруватися у соціальне середовище та брати участь у різноманітних рухових активностях. На основі аналізу наукових джерел та практичного досвіду підтверджено, що заняття настільним тенісом мають позитивний вплив на здоров’я дітей, зокрема на серцево-судинну та дихальну системи, а також сприяють розвитку м’язової сили і покращенню моторики. Крім того, настільний теніс розвиває зоровий аналізатор та когнітивні здібності, допомагаючи дітям удосконалювати здатність до швидкого реагування та прийняття рішень. У статті також запропоновано методи використання настільного тенісу в фізичному вихованні, зокрема для дітей з особливими освітніми потребами, такі як тренувальні заняття, турніри, ігрові форми навчання та індивідуальні тренування. Підкреслено важливість адаптації навчальних програм відповідно до потреб і можливостей учнів, що сприяє підвищенню їхньої зацікавленості в спорті та розвитку особистісних якостей, необхідних для успішної самореалізації у житті та спорті. Таким чином, настільний теніс є ефективним інструментом для фізичного та соціального розвитку дітей середнього шкільного віку, сприяючи їхній інтеграції в суспільство та розвитку ключових фізичних і когнітивних навичок.