(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Заняття художнюю гімнастикою юних гімнасток має важливе значення в зв’язку з ранньою спеціалізацією і залученням до занять дітей 5-6 років. Аналіз науково-методичної літератури свідчить, що в останні десятиліття в гімнастиці відбулися значні зміни, пов’язані зі збільшенням складності, ризику виконуваних вправ, з одного боку, і різким омолодженням складу тих, що займаються. Проблема ранньої спеціалізації диктує свої вимоги до методики та фізичної підготовленності дітей. Визначеноно впровадження засобів художньої гімнастики оздоровчо- рекреаційного напрямку тому що вправи художньої гімнастики є універсальним засобом формування культури рухів дітей різної вікової категорії. Використання елементів художньої гімнастики оздоровчо-рекреаційного напрямку для дівчат 5-6 років, як засобу та форми організації фізичного і психологічного розвитку створює умови для гуманізації педагогічного процесу, перетворюючи дитину з об’єкта соціально-педагогічного впливу на суб’єкт активної творчої діяльності. Нами була створена програма для експериментальної групи дітей 5-6 років, яка базується на засобах художньої гімнастики і покликана не лише підвищити рівень рухової активності учасників у повсякденному житті, але й сприяти їх фізичному гармонійному розвитку та позитивно впливати на формування їхньої особистості, що й стало предметом нашого дослідження. Метою програми є покращення фізичних якостей та здібностей, формування здорового та гармонійного розвитку дівчат 5–6 років засобами художньої гімнастики за програмою оздоровчо-рекреаційного напрямку. Методи теоретичний аналіз та узагальнення даних наукової та методичної літератури, метод педагогічного спостереження, контрольно-педагогічні випробування (тести), метод математичної статистики. Результати згідно середніх значень отриманих на початку і на прикінці експерименту, можна прослідкувати, що відбулось покращення швидкісно-силових і координаційних здібностей, рівень гнучкості і рухливості в суглобах. Згідно приросту між середніми результатами на початку і вкінці експерименту за розробленою нами програмою, ми можемо відмітити її ефективний вплив на фізичну підготовленість та гармонійний рзвиток дівчат 5-6 років.