(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті досліджено вплив фізичного виховання на формування лідерських якостей студентів. Обґрунтовано, що фізична культура є важливим чинником розвитку особистості, сприяє формуванню ініціативності, відповідальності, витривалості та здатності до ефективної комунікації. Акцентовано увагу на тому, що процес фізичного виховання створює умови для розвитку організаторських здібностей, прийняття рішень у нестандартних ситуаціях та ефективної взаємодії в команді. Висвітлено сучасні підходи до фізичного виховання у закладах вищої освіти, які спрямовані на активізацію лідерських якостей студентів. Зокрема, розглянуто роль командних видів спорту, змагальної діяльності, тренінгів з розвитку психологічної стійкості та комплексних програм фізичної підготовки. Проаналізовано методи, що сприяють становленню лідерства, серед яких індивідуалізація фізичних навантажень, розвиток самоконтролю та вольових якостей, стимулювання до самостійного прийняття рішень у процесі тренувальної та змагальної діяльності. Доведено, що впровадження ефективних методик фізичного виховання сприяє гармонійному розвитку студентів, покращенню їх фізичної та психоемоційної підготовленості, підвищенню рівня мотивації до активного способу життя. Узагальнено, що формування лідерських якостей за допомогою фізичної культури можливе за умови систематичної практики, створення відповідного освітнього середовища та цілеспрямованого педагогічного впливу.