(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Під час вивчення спеціалізованої літератури та спираючись на досвід підготовки юних спортсменів у технічно-естетичних видах спорту, виявилося, що на першому році підготовки існують відмінності у рівні підготовленості дітей, підтверджені дослідженнями. Мета: встановити показники максимальної та вибухової сили гімнастів першого року навчання на етапі початкової підготовки. Методи: теоретичний аналіз та узагальнення даних наукової та методичної літератури, абстрагування, історичний метод, порівняння, педагогічне тестування, методи математичної статистики. Було застосовано тести для контролю максимальної та вибухової сили юних гімнастів: «Кистьова динамометрія», «Стрибок у довжину», «Кидок набивного м’яча (1 кг) з положення сидячи на стільці», «Метання пластмасового тенісного м’ячика на дальність». Залучено юних гімнастів ДЮСШ м. Івано-Франківська (n=130, з них: 2018 року народження n=69, 2019 – n=45 та 2020 – n=19 осіб). Аналізування отриманих даних показало, що рівень підготовленості за всіма аспектами варіювався серед учасників. Тести були розподілені за переважаючими фізичними якостями: максимальною та вибуховою силою, силовою та швидкісно-силовою витривалістю, координаційними якостями, гнучкістю, комплексними проявами фізичних якостей. Аналіз результатів вказав на поступове покращення показників максимальної та вибухової сили у всіх групах від молодших до старших дітей. Середні значення тестів на кистьову динамометрію були невисокими (11,91 кгс), а стрибок у довжину з місця показав статистично значущі відмінності між усіма підгрупами. Тест "Кидок набивного м’яча (1 кг) з положення сидячи" та тест "Метання пластмасового тенісного м’ячика на дальність" також дали важливі дані про рівень фізичної підготовленості дітей. Показники максимальної сили кисті чітко диференціювали дітей за роками народження, а тест "стрибок у довжину з місця" відображав відмінності між усіма підгрупами. Ці результати свідчать про необхідність врахування індивідуальних показників готовності у навчально-тренувальному процесі юних гімнастів для забезпечення ефективного планування тренувальних навантажень. Аналіз коефіцієнтів варіації також підтверджує необхідність диференціації тренувальних навантажень на основі індивідуальних відмінностей. Показники максимальної та вибухової сили гімнастів першого року навчання підтвердили важливість індивідуалізації підходів у навчально-тренувальному процесі, особливо при плануванні тренувальних навантажень для юних спортсменів різних років народження. Ключові слова: юні гімнасти, максимальна та вибухова сила, підготовленість, результати, відмінності.