(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Згідно статистичних даних в нашій країні нажаль невпинно зростає кількість дітей із низьким рівнем фізичної підготовленості, що більшість вчених пов’язують з малорухливим способом життя, що є причиною того, що діти більшість часу проводять в статичному сидячому положенні під час навчання, підготовки домашніх завдань, майже не відвідують спортивні секції, а надають перевагу іграм на комп’ютері або телефоні, мало перебувають на свіжому повітрі. Отже, головним завданням є підвищення рівня рухової активності, що, у свою чергу, сприятиме підвищенню рівня фізичної підготовленості. Серед таких засобів варто виділити плавання, що забезпечує перерозподіл м’язового напруження, створює міцний м’язовий корсет тощо. Тому мета дослідження полягала у вивченні впливу занять плаванням на фізичну підготовлені дівчаток молодшого шкільного віку. У ході дослідження нами застосовувалися наступні методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури з теми дослідження та вивчення впливу занять плаванням на фізичну підготовленість дівчаток 7-9 років. У ході формувального дослідження встановлено, що 16-тижневі заняття плаванням сприяють вірогідному покращенню динамічної силової витривалості м’язів плечового поясу за результатами тестів «згинання і розгинання рук в упорі лежачи», «підтягування на перекладині у висі лежачи», динамічної силової витривалості м’язів живота і розгиначів тазостегнового суглобу, а також гнучкості в дівчаток 7-9 років. Результати виконання тесту «нахил тулуба вперед з положення сидячи» через 16 тижнів покращився у всіх досліджуваних дівчаток. Проте у дівчаток, незалежно від віку, не зареєстровано вірогідних покращень середніх значень швидкості, спритності, а також вибухової сили. У дівчаток 7-9 років, які брали участь у нашому дослідженні, встановлено вірогідне покращення результату виконання кистьової динамометрії правою рукою.