(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У роботі представлений порівняльний аналіз показників рівня фізичної підготовленості нападників збірної команди України U-18 з регбі та збірної команди Харківської області. Зростаюча конкуренція на вітчизняній спортивній арені висуває значні вимоги до рівня фізичної підготовленості як окремих гравців у регбі, так і команд в цілому. На сучасному етапі розвитку спортивних ігор актуальним постає питання відмінностей фізичної підготовки спортсменів залежно від їхнього ігрового амплуа. Так, суттєвим показником ефективності змагальної діяльності нападників у регбі є високий рівень їхньої фізичної підготовленості. Аналіз цих аспектів сприятиме підвищенню рівня фізичної підготовленості окремих гравців, так і команди загалом. Отже, метою статті є порівняння силових показників фізичної підготовленості нападників різної спортивної кваліфікації у регбі. Для досягнення поставленої мети було проведено педагогічне спостереження за рівнем розвитку силових здібностей нападників збірної команди України U-18 з регбі та збірної команди Харківської області. Даними для визначення рівня силової підготовленості кваліфікованих нападників двох команд слугували результати п’яти тестів, що найчастіше використовуються для оцінювання рівня фізичної підготовленості спортсменів у різновидах регбі. Порівняльний аналіз рівня фізичної підготовленості нападників засвідчив, що за усіма показниками спортсмени Слобожанщини переважали нападників збірної команди України U-18. Загалом отримані дані адекватно відображають рівень силової підготовленості нападників зазначених команд, а отже, свідчать, що застосовані силові тести прямо або опосередковано віддзеркалюють ступінь готовності нападників обох команд до змагальної діяльності.