(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Розвиток координаційних здібностей є фундаментальним аспектом у підготовці бадмінтоністів з вадами слуху, що визначає їхню здатність адаптуватися до швидкозмінних ігрових ситуацій та виконувати техніко-тактичні прийоми на високому рівні. Метою дослідження є розробка та експериментальне обґрунтування методики розвитку координаційних здібностей бадмінтоністів з вадами слуху шляхом використання комплексів вправ зі спортивних ігор. Учасники: бадмінтоністи з порушеннями слуху (n=14) віком 19-22 років національної збірної України. Експеримент проходив протягом періоду січень 2024 – березень 2024 року, На початку та в кінці експерименту було проведено тестування координаційних здібностей бадмінтоністів з порушеннями слуху. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення науково-методичної літератури; методи тестування фізичних здібностей; математико статистичні методи, логічні методи. Результати: розроблено експериментальна методика, для розвитку координаційних здібностей бадмінтоністів за допомогою спортивних ігор таких як баскетбол та футбол, яка включала в себе поєднання 6-ти різноманітних тренувальних комплексів, а також ігрову практику з даних видів спорту. Виявлено в експериментальній групі достовірно підвищились результати 7 тестів: проба Ромберга, стрибки зі скакалкою за 1 хв. та стрибки до помилки, тест на швидкісну реакцію і координацію, тест на швидкість реакцію, відбивання волану від стіни (p<0,05, p<0,01). В контрольній групі підтвердилось статистично значуще покращення показників лише у 3 тестах. Встановлено, що застосування методики виявило значний позитивний вплив на рівень розвитку координаційних здібностей бадмінтоністів з вадами слуху. Завдяки поєднанню вправ з різних видів спорту було досягнуто всебічного розвитку ключових якостей, необхідних у бадмінтоні, таких як спритність та координація.