(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Статтю присвячено здоров’язбережувальній компетентності, яка є важливою складовою професійної підготовки майбутніх психологів, оскільки забезпечує здатність не лише зберігати та підтримувати власне фізичне, психічне та емоційне здоров’я, але й ефективно допомагати іншим у питаннях психічного благополуччя. Ця компетентність стає особливо актуальною в умовах сучасних викликів, пов’язаних зі зростанням рівня стресу, емоційного вигорання та психологічних проблем серед населення. Розглянуто сутність поняття «здоров’язбережувальна компетентність» і визначено її показники. Встановлено, що здоров’язберігаюча компетентність майбутніх психологів є інтегративною якістю особистості, що включає в себе сукупність знань, умінь та навичок, необхідних для підтримки, збереження та зміцнення як власного здоров’я, так і здоров’я інших.