(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
В умовах повномасштабної російсько-української війни актуалізується проблема оптимальної консолідації сил структурних підрозділів Збройних Сил України з метою ефективного виконання поставлених завдань. Ефективність виконання поставлених завдань можлива лише на основі єдиної системи прийняття корпоративних цілей, цінностей і відносин. Безпосереднім носієм цілей, цінностей і відносин є у структурі Збройних Сил України є офіцер. У сучасних умовах від офіцера потрібні не лише знання та вміння військової справи, а й корпоративна культура, яка з урахуванням традицій, цінностей та патріотизму дають змогу прийняти правильне рішення з урахуванням військово-бойової або військово-службової обстановки. Метою статті є розгляд корпоративної культури як складової професійної компетентності майбутніх офіцерів зв’язку та встановлення взаємозв’язку і взаємозумовленості між ними. Корпоративну культуру майбутніх офіцерів розглянуто як інтегральну, професійно значущу якість особистості курсантів, що формується на основі структурних компонентів військово-освітнього середовища, сукупності професійно-педагогічних, статутних вимог та взаємовідносинами учасників освітнього процесу з урахуванням ціннісно-цільової домінанти. Встановлено, що основними ознаками вияву корпоративної культури майбутніх офіцерів зв’язку є високий рівень соціальної згуртованості та солідарності суб’єктів (індивідуальних, колективних); необхідний рівень розвитку професійної, громадської та особистісної свідомості; зорієнтованість на розв’язання організаційно-професійних завдань. Узагальнено, що у бойовій обстановці корпоративна культура майбутніх офіцерів як складова професійної компетентності дає змогу в повному обсязі здійснити заходи з підготовки до виконання службових (службово-бойових, оперативно-службових) завдань на основі всебічного і об’єктивного з’ясування поставлених завдань, оцінки обстановки, вироблення задуму і ухвалення рішення, доведення завдань до підлеглих, організації взаємодії, всебічного забезпечення та управління.