(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Стаття присвячена аналізу підходів до визначення «підготовки», яку визначають як діяльність, запас знань та готовність. Також проаналізовано трактування різними науковцями «професійної підготовки». В різних наукових джерелах професійна підготовка розглядається як багатовимірне явище, що поєднує процеси навчання, формування готовності та розвитку ключових компетентностей, необхідних для виконання професійних завдань. У роботі досліджено трактування поняття «професійна підготовка» у педагогічному, психологічному, соціологічному, економічному, технологічному та культурологічному аспектах. В нашому науковому пошуку було проаналізовано сучасні підходи до формування професійної готовності логістів, зокрема визначають комунікаційні, соціокультурні, професійні, управлінські, технологічні, креативні та етичні компетентності. Проаналізовано підходи до трактування професійної підготовки майбутніх фахівців із логістики, зокрема її дефініції в контексті формування компетентностей, необхідних для виконання логістичних функцій. Визначено ключові компоненти професійної підготовки, такі як формування спеціальних знань, практичних умінь і навичок, соціокультурних і технологічних компетентностей, а також професійної відповідальності. Результати дослідження вказують на необхідність інтеграції міждисциплінарних підходів до професійної підготовки, що забезпечить якісну підготовку фахівців для сучасних викликів у сфері логістики.