(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Стаття присвячується проблемі розвитку лідерських якостей майбутніх офіцерів запасу як необхідна умова для формування їх управлінської компетентності. Лідерство розглядається як складний психолого-педагогічний феномен, який відрізняється від традиційних командирських якостей. У статті досліджено чинники, які сприяють розвитку лідерських якостей у майбутніх офіцерів запасу в ході навчання у військових вищих навчальних закладах України (далі - ВВНЗ) та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти (далі – ВНП ЗВО). Зокрема, акцентується увага на ролі лідерських якостей у формуванні управлінської компетентності громадян України, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу. Розглядається питання підвищення якісних професійних характеристик та ролі викладацького складу кафедр (факультетів) військової підготовки з урахуванням наявності бойового досвіду та педагогічної майстерності. Автори наголошують, що сучасна військова підготовка потребує нових підходів, орієнтованих на розвиток лідерських якостей у курсантів військових навчальних закладів, що сприяє їхньому успішному управлінню підрозділами. Досліджено суперечності між традиційними формами підготовки офіцерів та сучасними вимогами до лідерства. Визначено ключові компоненти управлінської компетентності: мотиваційний, когнітивний, функціональний та особистісний, а також акцентовано на важливості розвитку навичок управління собою, підлеглими та командою. Підкреслено важливість фізичної підготовленості офіцерів, що сприяє їхньому авторитету серед підлеглих Сутність вищевикладеного зводиться до постулату, що офіцер, як керівник з одного боку відповідає за дотримання статутних міжособистісних взаємин в колективі військового підрозділу, як бойової одиниці, а з іншого – як справжній лідер регулює неформальні стосунки підлеглих воїнів з урахуванням їхніх індивідуально-психологічних та фізичних особливостей. Мета такої відповідальної діяльності – ефективність та функціональність підпорядкованого підрозділу у виконанні повсякденних навчально-бойових та бойових завдань військової служби.