(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті досліджено ключові аспекти та особливості формування мотивації у школярів закладів загальної середньої освіти до майбутньої військової служби та підготовки до значних фізичних навантажень в аспекті досвіду провідних країн світу; здійснено компаративний аналіз сучасних систем підготовки молоді до захисту своєї держави в Україні та країнах-партнерах. Першою серед особливостей є перебування України та її громадян в умовах збройної агресії росії, наступна – це статус внутрішньо переміщених осіб, в якому перебувають десятки тисяч українців, в тому числі й школярів, а також – суттєві зміни, що відбулися у законодавчому полі, які стосуються посилення військової та військово-патріотичної складової освітнього процесу усіх, без винятку, закладів освіти України. Основна увага приділяється умовам формування у школярів мотивації до захисту України: розуміння усіма суб’єктами шкільного освітнього середовища важливості окресленої проблеми; подолання педагогічної суперечності між високими вимогами вчителів предмету «Захист України» і реальною здатністю більшості учнів старших класів на достатньому рівні засвоїти навчальний матеріал; наявність навчальної матеріально-технічної бази ЗЗСО, яка б відповідала вимогам навчальної програми «Захист України». Підкреслено вагому роль фізичного виховання й набуття школярами достатнього рівня фізичних кондицій як одного з ключових компонентів для підготовки до військової служби.