(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Метою данного дослідження було теоретично обґрунтувати, розробити та експериментально перевірити методику навчання спортивного орієнтування старшокласників у процесі фізичного виховання. Матеріал і методи. Для відбору статей для проведення аналізу експериментальних систем уроків фізичної культури для старшокласників зі спортивно-орієнтованим навчанням та профілактикою травматизму було застосовано інтернет – платформи Sсоpus, Web оf Sсienсe, PubMed. Переваги були для видань категорій за 2018-2023 роки. За відібраними таким чином статтями проводився аналіз спортивного-орієнтування та профілактику травматизму підчас заннять. Технології повинні були відповідати наступним критеріям: ефективність, легкість в застосуванні, доступність. Результати. В результаті пошуку літературних джерел на тему профілактика травматизму було відібрано за ключовим словом «травматизм» 1010 джерел, з яких потім за уточненнями за ключовими словами «спортивна інтеграція», «профілактика», «спортивне-орієнтування», було відібрано 210 джерела, з яких для аналізу було виявлено 5 джерел. З цих джерел 3 описують проблематику травматизму в школах та методики їх передбачення 3 джерел пояснюють моделі спортивного-орієнтування і старшій школі. Висновки. Важлива роль у фізичному вихованні відводиться підвищенню мотивації до регулярних занять фізичними вправами тому фізичне виховання студентів потребує постійної модернізації, як у змістовному, так і в технологічному плані. Творчий підхід до профілактики травматизму передбачає глибоке розуміння медико-біологічних основ тренувального процесу. Це спонукає студентів до оволодіння основами анатомії, фізіології, біохімії, біомеханіки. Отримані дані в статях розширюють знання про спортивно-орієнтоване фізичне виховання студентів та дозволяють рекомендувати їх в інших навчальних закладах для підвищення рівня фізичної підготовленості та профілактики травматизму молоді.