(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
В статті здійснено аналіз результатів виступів країн-учасниць на Олімпійських іграх 2024 з дзюдо. Встановлено, що на Олімпійських іграх з дзюдо прийняли участь спортсмени з 5 континентів та 122 країн, загальна кількість учасників – 378, з них 192 чоловіки та 186 жінки. При чому, найбільша кількість учасників є представниками «Європейського союзу дзюдо» – 180 учасників, та «Азійського союзу дзюдо» – 95 учасників, що пояснюється популярністю дзюдо в у відповідних країнах союзу, наявністю відповідного фінансування представників та кількості націй, що є представниками союзу. Аналіз кількості учасників у вагових категоріях на Олімпійських іграх 2024 з дзюдо показав, що кількість спортсменів у вагових категоріях в середньому була 27 як у чоловіків так і у жінок. Найбільша кількість учасників була у чоловіків в ваговій категорії – 81 кг, у жінок – 48 кг – 31. Результати медального заліку країн-учасниць на Олімпійських іграх 2024 з дзюдо показав, що лідерами змагань є такі країни як Японія, Азербайджан, Франція. Причому виявлено, що протягом останніх 20 років Японія та Франція є явними лідерами у світовому рейтингу. Так, аналіз результатів виступів збірної команди Японії протягом 2024 року показав, що протягом цього часу було здобуто 83 медалі різного ґатунку. Результати виступів збірної команди Франції протягом 2024 року показують, що протягом цього часу було здобуто 136 медалей різного ґатунку, що на 53 медалі більше ніж у команди Японії. Результати виступів збірної команди Азербайджану протягом 2024 року показують, що протягом цього часу було здобуто 33 медалі різного ґатунку, що на набагато менше ніж у команд Японії та Франції. Найбільша кількість медалей завойовано на змаганнях серії Grand Slam представниками всіх країн, де розігруються рейтингові бали та великий призовий фонд.