(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Успішне вирішення проблеми якісної підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей передбачає активізацію педагогічних зусиль за низкою напрямів, найважливішим з яких є індивідуалізація ти диференціація навчання. Ефективність підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей з використанням принципів диференціації та індивідуалізації навчання пов’язана з правильним вибором методологічних основ цього процесу, конкретного комплексу методологічних підходів, принципів та закономірностей. Мета статті полягає в аналізі методологічних основ підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей з використанням принципів диференціації та індивідуалізації. Для визначення теоретичних основ досліджуваного явища використано сукупність взаємопов’язаних методів дослідження – аналітичне та порівняльне вивчення та аналіз філософської, психологічної, педагогічної, науково-методичної літератури, нормативних правових документів, прогнозування, узагальнення та висновки. Результати дослідження. Методологічними основами підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей з використанням принципів диференціації та індивідуалізації визначено ключові положення системного, компетентнісного, практико зорієнтованого та індивідуального методологічних підходів. Системний підхід дає змогу розглядати диференційовану та індивідуалізовану підготовку майбутніх учителів природничих спеціальностей як систему з позицій її структури, змісту, функцій, сукупності методів, системних зв’язків. Компетентнісний підхід конкретизує мету та кінцевий результат підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей. Практико зорієнтований та індивідуальний методологічні підходи дають змогу обрати ефективні форми, методи, технології та засоби диференційованої та індивідуалізованої підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей.