(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Ця стаття досліджує історичний розвиток та впровадження інформаційних технологій у фізичному вихованні та спорті. На основі аналізу наукової літератури та інтернет-джерел, розглядаються ранні інновації в комп’ютерних програмах та програмному забезпеченні, розроблених для біомеханічного аналізу, моніторингу фізичного стану, моделювання тренувань та створення індивідуальних програм у спорті та фітнесі. Висвітлюються ключові внески дослідників Національного університету фізичного виховання і спорту України, включаючи розробки в аналізі постави, діагностиці стопи та системах відеозахоплення руху. У статті також розглядається спеціалізоване програмне забезпечення для професійного бодібілдингу, аквааеробіки, управління здоров’ям сім’ї та фізичного виховання студентів. Представлено систему класифікації інформаційних технологій у фізичній культурі та спорті, що категоризує застосування за такими напрямками, як спортивні тренування, фізичне виховання та реабілітація. Дослідження демонструє широке впровадження інформаційних технологій у різних сферах фізичного виховання та спорту, що дозволяє проводити біомеханічні оцінки, моніторинг фізичного стану, симуляції тренувань та розробку персоналізованих програм. Автори роблять висновок, що інформаційні технології стали невід’ємними інструментами вдосконалення практик фізичного виховання та спорту, з потенціалом подальшого впровадження в навчальні програми вищої освіти.