(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Стаття розкриває передумови виникнення стрілецького хортингу та розкриває проблему його класифікації у системі бойових мистецтв і перспективи впровадження як елементу у загальну систему освіти, переваги у залучені населення до занять саме цим видом українського бойового мистецтва. Актуальність дослідження полягає у систематизації знань про стрілецький хортинг та інші види бойових мистецтв для перейняття досвіду та можливого подальшого використання цієї інформації при удосконаленні систем підготовки й залучення населення до цього виду рухової активності. Мета роботи – визначити місце стрілецького хортингу у загальній класифікації бойових мистецтв та перспективи його впровадження як елементу фізичної культури та рухової активності. Встановлено, що стрілецький хортинг – сучасний вид українського бойового мистецтва. Це новий вид рухової активності, який водночас є національним видом спорту, сучасним українським видом бойового мистецтва, ефективним елементом фізичного виховання і початкової військової підготовки. Як система фізичного виховання та спорту, створений на історично-ідейних засадах, на початку ХХІ ст. Запропоновано й описано схему класифікації бойових мистецтв, згідно з якою стрілецький хортинг – це сучасний вид бойового мистецтва стрілецького типу, створене на історико-культурних, ідейних і філософських засадах українського етносу, з використанням новітніх засобів і матеріально-технічної бази та є модифіковано формою стрільби. Виявлено, що за допомогою стрілецького хортингу як елементу у загальній освіті можна вирішувати такі завдання: базову та спеціальну фізичну підготовку, військово-патріотичне виховання молоді, початкову військову підготовку, навички безпечного поводження зі зброєю, засвоєння основних технічних елементів стрільби з кількох видів зброї, з різних статичних положень і в русі, соціалізацію, набуття навичок швидкого тактичного мислення і психологічну підготовку населення.