(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
На сьогоднішній день в Україні, як і в інших країнах світу, є тенденція до зростання кількості неврологічних захворювань, в структурі яких гостре порушення мозкового кровообігу є найбільш актуальним та соціально значущим. Мета дослідження: визначити ефективність реабілітаційної ігрової системи у ерготерапії пацієнтів після ішемічного інсульту. Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, функціональні тести оцінювання пацієнтів (MOCA, Фугл-Мейер, Box&blocks, 9 hole peg test), педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Результати роботи. Результат тестування пацієнтів за Монреальською шкалою оцінки когнітивних функцій достовірно поліпшився упродовж дослідження на 9,65 балів (p < 0,001) у пацієнтів з ішемічним інсультом. Упродовж дослідження показники тесту Фугл-Мейра достовірно поліпшилися на 21,42 бали (p<0,001) у пацієнтів з ішемічним інсультом переважно за рахунок моторних навичок верхньої кінцівки, поліпшення рухової симетрії та координації. Результат тесту 9 hole peg test для ураженої кінцівки пацієнта з ішемічним інсультом вірогідно поліпшився на 10,72 секунди (p<0,05), водночас для неураженої кінцівки – на 12,85 секунд (p < 0,05), що було статистично достовірно. За результатами повторного аналізу показників Box&Block тесту не вдалося зафіксувати вірогідні зміни за цим тестом для жодної з кінцівок, зокрема показник для ураженої кінцівки поліпшився на 6,22 блоків (p >0,05), для неураженої – на 10,07 блоків (p>0,05).Висновки. Таким чином, ігрові реабілітаційні системи є ефективними інструментами для поліпшення моторних функцій, координації та когнітивних процесів у пацієнтів з ішемічним інсультом. Вони також можуть забезпечити нові можливості для дослідження моторного навчання та нейропластичності в контексті реабілітації.