(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті розглянута проблема підготовки майбутніх офіцерів до професійної діяльності на засадах акмеологічного підходу. Подана характеристика методології, як науки акмеології, як основи акмеологічного підходу. Обґрунтовано вибір саме цього підходу і пояснюється він тим, що кожне нове досягнення орієнтовано на розвиток фахових умінь, відбувається тоді, коли поступово ускладнювати завдання, цілі, але в межах доступного, щоб можна було їх виконати. Цей підхід забезпечує перехід від одного акме (вершини) до іншого більш складного, що забезпечує можливість задоволення потреб у виконанні завдань, але не відбиває бажання працювати і досягати нових здобутків. Розглянуто можливості підвищення якості підготовки за рахунок впровадження акмеологічних технологій, які забезпечують педагогічні умови для професійного зростання майбутніх офіцерів шляхом створення інтеграційної системи підготовки. Визначено причини впровадження акмеологічного підходу в підготовку майбутніх офіцерів, що випливає із визначених суперечностей між: потребами Збройних Сил України у професійно компетентних офіцерах та рівнем їх підготовки до професійної діяльності у ВВНЗ; впровадженням методологічних підходів у навчальний процес і потребою в їх реалізації, зокрема акмеологічного підходу. Визначено, що акмеологічний підхід сприяє кращій підготовці фахівців, що полягає у: забезпеченні детальнішого вивчення особистих якостей фахівця; правильному виборі різних видів педагогічних умов організації освітнього процесу; накресленні планів проведення констатувального і формувального експериментів; правильній організації і проведенню самостійної навчально-пізнавальної діяльності.