(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Cтиль життя сучасної молоді є «абсолютно сидячим та ввімкненим у віртуальний світ інтернету». Дослідники зазначають про хронічний дефіцит рухової активності, що стає загрозою для нормального здоров’я та фізичного розвитку студентів України. Мета дослідження – проаналізувати проблему сьогодення щодо залучення студентської молоді до оздоровчо-рекреаційної рухової діяльності. Аналіз наукової літератури свідчить про наявність різних підходів щодо залучення молоді до оздоровчо-рекреаційної діяльності. Однак сучасність висуває все нові вимоги. Основними причинами низького рівня залученості студентської молоді України до рухової активності є: пандемія COVID-19 та війна рф проти України; серйозне відставання вітчизняної системи шкільного та сімейного фізичного виховання та ін. Аналіз існуючої практики фізичного виховання у закладах вищої освіти свідчить, що діючі нормативно-правові механізми, на жаль, не реалізуються з належною ефективністю. Сучасна вітчизняна система залучення студентської молоді до оздоровчої рухової активності потребує наполегливої та системної роботи з реалізації наявних можливостей для підвищення ефективності свого функціонування. Запропоновані перспективні напрямки підвищення рівня залученості студентів до оздоровчої рухової активності можуть бути реалізовані лише на науковій основі шляхом консолідації зусиль та ресурсів усіх стейкхолдерів.