PŁYWANIE JAKO ELEMENT KORELACJI ZE SPRAWNOŚCIĄ FIZYCZNĄ ŻOŁNIERZY (Physical Culture and Sport: Scientific Perspective, 2024)
Problemem badawczym poruszanym w tej pracy jest Sprawność Fizyczna żołnierzy uprawiających pływanie. Uwarunkowania służby wojskowej jako wymagającego sprawności fizycznej zawodu, którego realia powodują potrzebę przygotowania fizycznego pojedynczego żołnierza jak i współdziałania z zespołach (drużynach). W niniejszej pracy podjęta próbę zbadania różnic między żołnierzami, którzy uprawiają pływanie a tymi niepływającymi. Metodą badań będzie badanie empiryczne oraz dane zebrane na egzaminie rocznym z Wychowania Fizycznego. W niniejszej pracy zajęto się problemem sprawności fizycznej żołnierzy na przykładnie batalionu dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Sprawność Fizyczna jest podstawowym elementem zdolności bojowej dla żołnierzy i dowódców. Szeroko rozumiana Kultura Fizyczna która jest elementem kształcenia żołnierzy odnosi się także szeroko do Edukacji Zdrowotnej jako podstawowej umiejętności dbania o własny organizm. Realia pola walki weryfikują przygotowanie fizyczne żołnierzy. W obecnej dobie ciągłych zmian w wyposażeniu i technice wojskowej również zmienia się potrzeba oraz znaczenie sprawności fizycznej jako pierwszego elementu przygotowującego żołnierza do działań. Żołnierz który jest świetnym fachowcem na swoim sprzęcie a posiada niską sprawność fizyczną nie będzie dobry na polu walki chociażby przez brak umiejętności obrony swojego miejsca dyslokacji.