WSPÓŁCZESNA AUTORSKA DEFINICJA KULTURY FIZYCZNEJ NA PODSTAWIE POLSKICH I UKRAIŃSKICH BADAŃ (2023) (Physical Culture and Sport: Scientific Perspective, 2023)
Podczas, już wieloletniej międzynarodowej współpracy naukowej polsko-ukraińskiej (wspólne międzynarodowe konferencje i seminaria naukowe, wspólne opracowania naukowe, cykl wykładów w charakterze profesorów wizytujących, pełnienie funkcji naukowych kierowników dysertacji w celu zdobycia naukowych stopni) – zrodziła się wielokrotnie dyskusja na temat definicji terminu kultura fizyczna. W 2023 roku ukazała się autorska recenzowana monografia naukowa: Psychologiczne rozumienie ryzyka w sportach ekstremalnych. Wybrane zagadnienia. Monografia {Психологічне розуміння ризику в екстремальних видах спорту. Вибрані питання. Монографiя), autorstwa: Czarnecki D. (Чарнецькi Д.), Tsyhanovska N. (Цигановська Н.), Skalski D. W. (Скальскі Д. B.), w której po raz pierwszy została opublikowana współczesna autorska definicja kultury fizycznej na podstawie polskich i ukraińskich badań. Prezentowane poniżej badania są owocem wieloletniej współpracy naukowej pomiędzy Akademią Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku a Charkowską Państwową Akademią Kultury – Katedrą Kultury Fizycznej i Zdrowia oraz Pomorską Szkołą Wyższą w Starogardzie Gdańskim. Autorzy niniejszego opracowania zdają sobie sprawę, że termin kultura fizyczna jest węższym terminem jakim jest termin kultura. Właśnie to porównanie obu terminów zrodziło myśl w współautorach i przeprowadzenie szczegółowych badań w zakresie współczesnej definicji kultury fizycznej z uwzględnieniem rozwijającej się równolegle edukacji zdrowotnej.