OGÓLNE PODEJŚCIA NAUKOWE DO ZABEZPIECZENIA JAKOŚCI KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO PRZYSZŁYCH SPECJALISTÓW W DZIEDZINIE KULTURY FIZYCZNEJ I SPORTU (Physical Culture and Sport: Scientific Perspective, 2022)
Artykuł poświęcony jest teoretycznej analizie ogólnonaukowych podejść do zapewnienia jakości kształcenia zawodowego przyszłych specjalistów w dziedzinie kultury fizycznej i sportu, co pomoże określić możliwe sposoby jego doskonalenia. Zaznaczono, że stosowanie systemowych i synergetycznych podejść do zabezpieczenia jakości fachowego przygotowania przyszłych fachowców zakresu fizycznej kultury i sportu, zabezpieczy kształtowanie konkurencyjnych pracowników na współczesnym rynku pracy.Ustalono, że stosowanie systemowego podejścia do zabezpieczenia jakości kształcenia zawodowego przyszłych specjalistów w dziedzinie fizycznej kultury i sportu znacznie rozszerza możliwości wykorzystania metod i narzędzi wiedzy naukowej z zakresu działalności pedagogicznej i pozwala rozpatrywać ten proces jako jeden podmiot, zgodnie z uczelnianym i krajowym systemem zabezpieczenia jakości systemu szkolnictwa wyższego.Zaznaczono, że podejście synergetyczne jest obiecującym kierunkiem udoskonalenia zarządzania systemami społeczno-pedagogicznymi, skierowanymi na ich samorozwój,  samoorganizację, samorząd.Podkreśla się, że stosowanie ogólnych podejść naukowych do zabezpieczenia jakości kształcenia zawodowego przyszłych specjalistów w dziedzinie fizycznej kultury i sportu ma na celu stworzenie pewnego światopoglądu w nowej generacji kadrów zaznaczonego zakresu socjalnej polityki państwa.