KOMPETENCJE, STANDARDY I TRENDY W WSPÓŁCZESNYM KSZTAŁCENIU TRENERÓW I INSTRUKTORÓW NA PRZYKŁADZIE FITNESSU W POLSCE I UKRAINIE (Physical Culture and Sport: Scientific Perspective, 2025)
W opracowaniu przeanalizowano kluczowe aspekty rozwoju edukacji fitness w oparciu o materiały międzynarodowej konferencji naukowej "Okrągły Stół: Edukacja fitness przyszłości: kompetencje, standardy, trendy", która odbyła się 22 maja 2025 roku. Konferencja została zorganizowana przez Charkowski Narodowy Uniwersytet Pedagogiczny im. H. S. Skoworody w partnerstwie z Charkowską Państwową Akademią Kultury, Czernihowską Politechniką Narodową oraz Akademią Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku. Autorzy badali aktualne problemy edukacji fitness, a w szczególności: nowoczesne podejście do szkolenia specjalistów, model kompetencji przyszłego trenera fitness, związek między wyższymi standardami kształcenia a wymaganiami branży fitness, innowacyjne technologie edukacyjne, a także kwestie etyki zawodowej i umiejętności miękkich. Szczególną uwagę zwrócono na analizę współpracy pomiędzy placówkami edukacyjnymi a klubami fitness i stowarzyszeniami branżowymi. W badaniu odniesiono się do oficjalnych wymogów dotyczących szkolenia profesjonalistów fitness i omówiono przykłady programów edukacyjnych wdrażanych zarówno w środowisku uniwersyteckim, jak i w sektorze prywatnym.