JEDNOSTKA RATOWNICZA JAKO PRZYKŁAD ZARZĄDZANIA PODMIOTEM W RATOWNICTWIE WODNYM (Physical Culture and Sport: Scientific Perspective, 2024)
Zarządzanie jednostkami odpowiedzialnymi za ratownictwo wodne jest niezmiernie istotne w kontekście bezpieczeństwa osób przebywających na obszarach wodnych. Celem stowarzyszeń odpowiedzialnych za ratownictwo wodne jest między innymi udzielanie pomocy osobom, które znalazły się w stanie zagrożenia życia, uległy wypadkowi czy też są narażone na utratę zdrowia lub życia na obszarach wodnych i nie tylko. Ponadto organizacje odpowiedzialne za ratownictwo wodne prowadzą działania profilaktyczne mające na celu zwiększenie świadomości w zakresie bezpiecznego wypoczynku nad wodą i zachowania ostrożności podczas uprawiania sportów wodnych. Tematyka pracy oparta jest na zarządzaniu w ratownictwie wodnym na przykładzie Mazurskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego (MOPR). Praca ma na celu zanalizowanie struktury organizacji oraz przyjrzenie się sposobowi działania i funkcjonowania oraz sposobowi zarządzania MOPR-em i przeanalizowanie jaki wpływ mają te czynniki na bezpieczeństwo nad obszarami wodnymi obstawianymi z ramienia patroli Mazurskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego. MOPR działa na podstawie zgody, która została udzielona przez Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji, który jest jednocześnie organem nadzorującym działalność Mazurskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, które jest specjalistycznym stowarzyszeniem kultury fizycznej.